institut d'estudis catalans


Publicat al web de l'Ajunament de Viladecans

L'Institut d'Estudis Catalans guardona la planificació urbanística del Parc Aeroespacial i de la Mobilitat

La Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), ha distingit amb un accèssit el pla urbanístic del Parc Aeroespacial i de la Mobilitat, un projecte promogut pel consorci del parc (Aer.cat), constituït de forma paritària per l'Institut Català del Sòl i l'Ajuntament de Viladecans. El pla, dissenyat per l’equip Jornet-Llop-Pastor SL, va ser aprovat definitivament pel departament de Política Territorial i Obres Públiques el 20 d'octubre de 2008 i començarà a executar-se els propers mesos.
La SCOT convoca des de 1998 el Premi Catalunya d'Urbanisme al millor planejament territorial o urbanístic aprovat en els dos darrers anys en l'àmbit del territori de Catalunya. L'objectiu del guardó és reconèixer i estimular els esforços dels tècnics i de l'Administració en la millora de l'urbanisme i de l'ordenació del territori de Catalunya. Aquest any, s’han guardonat dos projectes, el pla urbanístic del Parc Aeroespacial i de la Mobilitat i el Pla de millora urbana del nucli antic de Valls.

El jurat ha estat format per professionals de reconegut prestigi en el camp de l'urbanisme i l'ordenació del territori: els arquitectes Pilar Carbassa i Jordi Sardà, la geògrafa Margarita Castañer i l'ecòleg i especialista en planificació del territori Xavier Mayor.

El el pla urbanístic del Parc Aeroespacial i de la Mobilitat preveu tres zones diferenciades: la zona industrial del parc productiu estarà en els terrenys més propers a Gavà, on s'ubicaran les indústries d'obtenció i transformació de productes i elements vinculats a la navegació aèria i espacial i d'altres mitjans de mobilitat, així com les activitats de recerca, investigació i desenvolupament; la zona terciària del parc tecnològic acollirà la part central del sector d'oficines, especialment d'empreses vinculades a l'aeronàutica i la mobilitat, al voltant d'un gran parc urbà que també allotjarà equipaments comunitaris; i la zona terciària del node de serveis, situada al costat de l'estació de tren, s'utilitzarà per a hotels, oficines, comerç i restauració, a més d'un parc fruit de l'arranjament de la riera de Sant Climent.

De les 48,5 hectàrees, el pla destina un 40,77% a parc industrial (el 32,62% al Parc Productiu, el 6,15% al Parc Tecnològic i el 2% restant per a d'altres serveis) i el 59,23% a aprofitament públic (el 26,22% es destina a xarxa viària, el 13,61% es planeja per a equipaments comunitaris i el 10,03% per a parcs urbans, mentre que el 9,38% resta per a protecció de sistemes, sistemes ferroviaris i serveis tècnics). En breu començarà les obres d'urbanització, que costaran prop de 70 milions d'euros.

alguns drets reservats

cercar////////////

seguidors////////////